Naar content Naar hoofdnavigatie
Achtergronden

Kosten klimaattransitie verrassend laag

Vattenfall heeft bijgedragen aan een rapport dat is opgesteld door mondiale bedrijfssectoren en deskundigen. De conclusie is dat een fossielvrije wereld goed haalbaar is.

Andreas Regnell, Vattenfalls Head of Strategy

Zowel technisch als economisch is het mogelijk om in de zware industrie in 2060 CO2-neutraal te zijn. In het geïndustrialiseerde deel van de wereld kan deze situatie nog eerder bereikt worden, en de kosten bedragen minder dan een half procent van het mondiale bbp (bruto binnenlands product).

Dit is de conclusie van een rapport dat is opgesteld door de Energy Transitions Commission (ETC). Deze commissie is in het leven geroepen voor de energietransformatie en bestaat uit vertegenwoordigers van mondiale industrie en onderzoeksgemeenschappen. Vattenfall is een van de leden, naast bedrijven zoals Veolia, Shell, Schneider Electric en China Light and Power.

Extra stimulans

"Wat het rapport van de ETC aantoont, is uitermate positief voor de wereld en het klimaat. Ook geeft het onze strategie om binnen één generatie fossielvrij te leven een extra stimulans. We zetten ons er ook voor in om een aantal cruciale terreinen te ontwikkelen die de ETC in haar rapport benadrukt", vertelt Andreas Regnell, Vattenfalls Head of Strategy, die Vattenfall in de ETC vertegenwoordigt.

Het ETC-rapport draagt de naam ‘Mission Possible’ en is opgesteld door tweehonderd deskundigen binnen de totale industriegemeenschap. Het rapport toont aan dat de zware industrie binnen slechts enkele decennia fossielvrij kan zijn met behulp van technologie die al voorhanden is en tegen beheersbare kosten.

"Het laat zien dat klimaatinspanningen betaalbaar zijn. En hoewel een half procent van het mondiale bbp natuurlijk heel veel geld is, is het niets vergeleken met het alternatief. Als we nu niets doen, weten we dat de kosten vele malen hoger zullen zijn als de volgende generatie opgroeit", zegt Andreas Regnell.

Elektrificatie

Een belangrijk deel van de oplossing voor de klimaatuitdaging waar de wereld voor staat, schuilt in elektrificatie, zowel via direct gebruik als in het gebruik van elektriciteit om via elektrolyse waterstofgas te produceren. Vattenfall is op dit moment al rechtstreeks betrokken bij diverse grote elektrificatieprojecten gebaseerd op waterstofgas. Naast het staalproject Hybrit ontwikkelt Vattenfall samen met Preem (het grootste brandstofbedrijf van Zweden) fossielvrije brandstof. En op dit moment plant Vattenfall proefinstallaties voor elektrolyseprocessen voor waterstofgas in de Zweedse steden Luleå en Göteborg.

De ETC verwacht dat elektrificatie de behoefte aan elektriciteit in de wereld binnen veertig jaar zal vervijfvoudigen. In Noord-Europa, dat minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen, zal de toename naar verwachting beperkter zijn. "Als we naar Zweden kijken, praten we over een stijging van de elektriciteitsvraag van circa 15 procent, en dat vormt geen groot probleem. Wel vereist het onder andere dat vergunningenprocessen eenvoudiger en sneller verlopen, zodat we meer productie- en transmissie-installaties kunnen bouwen."

Reguleren biobrandstof en opslag kooldioxide

In het rapport benadrukt de ETC ook het belang om het gebruik van biobrandstof te reguleren en voor te behouden aan terreinen waarvoor geen alternatieven beschikbaar zijn, zoals vliegtuigbrandstof en plastic grondstoffen. In bepaalde andere gevallen zal afvang en opslag van kooldioxide (CCS) nodig zijn. Dat wil zeggen dat kooldioxide wordt verzameld en ondergronds wordt opgeslagen. Dit geldt in het bijzonder voor de cementsector, een van ’s werelds grootste bronnen van CO2.

Lees het volledige rapport van de Energy Transitions Commission

Fossielvrij kost verrassend weinig
Een auto gemaakt van fossielvrij staal wordt ongeveer 180 US dollar duurder.
Fossielvrij transport betekent voor jeans een prijsverschil van één procent.
Duurzaam plastic zou een flesje frisdrank ongeveer 0,01 US dollar duurder maken.
(Bron: ETC)

Energy Transitions Commission
De Energy Transitions Commission brengt een diverse groep mensen samen uit de energie- en klimaatgemeenschappen, zoals energiebedrijven, investeerders, energie-intensieve sectoren, non-profitorganisaties en academici uit de hele wereld. Het doel is om verandering in de richting van koolstofarme energiesystemen te versnellen en klimaatveranderingen ruim onder 2 ˚C te beperken.

Bekijk ook

Achtergronden
2018-12-11

Nuon verandert naam naar Vattenfall: aanpassing logo hoofdkantoor

Op 4 oktober maakten Magnus Hall, CEO van Vattenfall, en Nuon-directeur Peter Smink bekend...

Achtergronden
Vattenfall logo
Angela Oudejans
Persberichten
2018-11-29

Investeringsbesluit Vattenfall voor twee windparken in Nederland

Vattenfall heeft twee investeringsbesluiten genomen voor in totaal 64 miljoen euro voor wi...

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list