Naar content Naar hoofdnavigatie
Vattenfall Heat in Hamburg. Foto: Vattenfall/Bengt Lange
Vattenfall/Bengt Lange
Achtergronden

Vattenfall verkoopt haar stadsverwarmingssysteem in Hamburg

De Duitse stad Hamburg heeft aangekondigd gebruik te zullen maken van de in 2014 met Vattenfall overeengekomen calloptie om het stadsverwarmingssysteem in de stad over te nemen. De stad wil het verwarmingsnet vóór 1 januari 2019 terugkopen.

Vattenfall heeft met de stad Hamburg een dialoog gevoerd over de ontwikkeling van de activiteiten op het gebied van stadsverwarming en betreurt het besluit van de stad.

“We maken geen geheim van het feit dat we graag met de stad hadden willen blijven samenwerken aan de omzetting van het stadsverwarmingssysteem in milieuvriendelijke warmteproductie en de verdere integratie van duurzame energiebronnen. We respecteren evenwel het besluit en zullen er alles aan doen om te zorgen voor een soepele overgang van het bedrijf aan de stad. Het was voor Vattenfall geen optie om door te gaan als minderheidsaandeelhouder”, aldus Tuomo Hatakka, Senior Vice President Business Area Heat bij Vattenfall.

Hatakka benadrukt dat Hamburg een belangrijke zakelijke locatie voor Vattenfall zal blijven.

“We hebben in Hamburg al meer dan honderd gedecentraliseerde energie- en warmteproductiecentrales in gebruik genomen en we zullen onze aandacht richten op de toekomstige uitbreiding van onze gedecentraliseerde activiteiten. Hamburg blijft een kernmarkt voor Vattenfall: onze wind- en handelsactiviteiten worden vanuit Hamburg gecontroleerd en we zullen aan onze klanten in Hamburg elektriciteit en gas blijven leveren”, zegt Tuomo Hatakka.

De contractueel overeengekomen minimumprijs voor de aankoop van de warmtebusiness in Hamburg is EUR 950 miljoen (op 100%-basis). Het daadwerkelijke bedrag dat de stad moet betalen bedraagt EUR 625 miljoen, gecorrigeerd voor het deel dat de stad in 2012 heeft betaald.

Feiten

Vattenfall is op dit moment eigenaar van 74,9 procent van het stadsverwarmingssysteem in Hamburg en de stad Hamburg heeft hierin een minderheidsbelang van 25,1 procent. De terugkoop omvat het warmtenet, de warmtecentrales Tiefstack en Wedel en in totaal ongeveer 590 fte’s.

 

Bekijk ook

Achtergronden
2018-12-11

Nuon verandert naam naar Vattenfall: aanpassing logo hoofdkantoor

Op 4 oktober maakten Magnus Hall, CEO van Vattenfall, en Nuon-directeur Peter Smink bekend...

Achtergronden
Vattenfall logo
Angela Oudejans
Persberichten
2018-11-29

Investeringsbesluit Vattenfall voor twee windparken in Nederland

Vattenfall heeft twee investeringsbesluiten genomen voor in totaal 64 miljoen euro voor wi...

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list