Amsterdam Houthaven - warmtetransport
Nuon
Persberichten 11 juli, 2017

Duurzame warmte voor Houthaven

Afgelopen week is het warmtenet van de Amsterdamse nieuwbouwwijk Houthaven gekoppeld aan de nieuwe warmtetransportleiding. Deze leiding, afkomstig van het AEB Afvalenergiebedrijf, brengt milieuvriendelijke warmte de wijk in en realiseert daarmee een CO2-besparing van minimaal 70% in vergelijking met HR-ketels per woning.

De Brede School Houthaven was in 2015 het eerste gebouw in de wijk dat op stadswarmte en comfortkoeling werd aangesloten. Nu, twee jaar later, is de buurt volop in bloei en schieten de woningen en appartementengebouwen als paddenstoelen uit de grond. Het prestigieuze Pontsteigergebouw is de onbetwiste eyecatcher van deze klimaatneutrale wijk.

Het warmte- en koelingsysteem van Westpoort Warmte  een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam - staat aan de basis van de klimaatneutraliteit in deze wijk. De eerste jaren is een beperkt aantal woningen voorzien van warmte vanuit een tijdelijke warmtecentrale. De koeling is vanaf het begin lokaal en duurzaam opgewekt.

Warmte van huisafval en organisch afval

Nu Houthaven een aansluiting heeft op de nieuwe warmtetransportleiding, krijgt de wijk warmte die gemaakt wordt van onder meer Amsterdams huisafval. Maar ook een bedrijf als Orgaworld levert warmte aan het stadswarmtenet. Orgaworld verwerkt organisch afval dat bijvoorbeeld afkomstig is van Amsterdamse restaurants. Dit gebeurt door vergisting. Bij dit proces ontstaat warmte, dat Orgaworld levert aan het stadswarmtenetwerk van Westpoort Warmte. De woningen in Houthaven zijn daarnaast aangesloten op het koudenet. Hiermee worden de woningen duurzaam gekoeld in de zomermaanden. De koude wordt gemaakt met koud IJ-water en gedeeltelijk ook in de bodem opgeslagen als buffer tijdens de warme zomerdagen. Het is voor het eerst dat stadswarmte en duurzame koeling op zo'n grote schaal in een wijk worden toegepast.

Duurzaam Amsterdam

De aanleg van de warmtetransportleiding naar Houthaven is dit jaar uitgevoerd. "Het was een uitdaging om alles, vooral het verkeer, in goede banen te leiden," zegt Gijs van der Zon, projectmanager bij Nuon Warmte, over de klus. "We moesten een aantal keren de weg kruisen, en dat op een drukke verkeersader richting het centrum. Ik ben trots op iedereen die in de voorbereiding en uitvoering heeft meegewerkt en vind het mooi dat we Amsterdam weer een beetje duurzamer maken." Komend jaar zullen circa 700 woningen opgeleverd worden. Uiteindelijk komen er 2.200 woningen in Houthaven.

Bekijk ook

Vattenfall logo
Angela Oudejans
Persberichten
2018-11-29

Investeringsbesluit Vattenfall voor twee windparken in Nederland

Vattenfall heeft twee investeringsbesluiten genomen voor in totaal 64 miljoen euro voor wi...

Persberichten
Achtergronden
2018-11-26

Carpool-interview met Magnus Hall en Tuomo Hatakka

Een fossielvrije energievoorziening realiseren in één generatie – hoe gaat Vattenfall deze...

Achtergronden

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr