Batterij bij Prinses Alexia Windpark
Nuon/Jorrit Lousberg
Persberichten 28 juni, 2017

Eindelijk oplossing voor ongebruikte windenergie

Jammer toch: als de wind hard waait, draaien windmolens soms voor niets. De windenergie die dan opgewekt kan worden, is namelijk te veel voor het stroomnet en gaat verloren. Dat probleem gaat Nuon oplossen. Door 88 batterijen uit de BMW i3 te koppelen, ontstaat een megabatterij bij het Prinses Alexia Windpark. Daar slaan we het overschot in op, zodat het gebruikt kan worden als het stroomnet de energie wél nodig heeft.

Nuon investeert in de opwekking van duurzame energie door wind en zon. 'Use it or lose it' was altijd het duivelse dilemma voor duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Megabatterijen helpen om pieken en dalen in het stroomaanbod op te vangen en beter af te stemmen op de vraag van het stroomnet. Zo creëren we steeds meer mogelijkheden en stabiliteit voor het gebruik van groene stroom.

3 megawatt bij Prinses Alexia Windpark

Samen met BMW en Alfen lanceert Nuon op woensdag 28 juni de superbatterij bij het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde. BMW levert de batterijen, Alfen levert het opslagsysteem. Met 3 megawatt wordt het de grootste batterij die we in Nederland hebben en bovendien is het pas een eerste stap. De batterij wordt de komende tijd uitgebreid tot 12 megawatt: dat zijn 8 zeecontainers vol batterijen en elektronica!

Klimaatneutraal in 2050

Nuon en moederbedrijf Vattenfall zetten hiermee een belangrijke stap voorwaarts in het realiseren van hun duurzame ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. "Op deze schaal is het uniek", vertelt projectmanager Boudewijn Tjeertes van Nuon. "Hiermee kunnen we duurzaam opgewekte energie eindelijk flexibel inzetten en wordt er niets meer verspild. En we denken verder: we maken bijvoorbeeld ook plannen om een batterij in een woonwijk te plaatsen waar veel huizen met zonnepanelen zijn. Zo kunnen de wijkbewoners hun overdag opgewekte zonne-energie dan ook gebruiken als ze thuiskomen en 's nachts de auto willen opladen. Want nu gebeurt dat dan nog vaak met grijze stroom omdat het dan donker is."

Bekijk ook

Vattenfall logo
Angela Oudejans
Persberichten
2018-11-29

Investeringsbesluit Vattenfall voor twee windparken in Nederland

Vattenfall heeft twee investeringsbesluiten genomen voor in totaal 64 miljoen euro voor wi...

Persberichten
Achtergronden
2018-11-26

Carpool-interview met Magnus Hall en Tuomo Hatakka

Een fossielvrije energievoorziening realiseren in één generatie – hoe gaat Vattenfall deze...

Achtergronden

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr