Naar content Naar hoofdnavigatie
Sharon van Luik aan de start in Darwin
Nuon/Jorrit Lousberg
Persberichten 8 oktober, 2017

Nuon Solar Team aan kop na eerste dag WK Zonneracen

Succes voor het Nuon Solar Team tijdens de eerste racedag in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië: het team vertrok als vierde, maar schoof na diverse inhaalacties op naar de eerste plaats. Als laatste werd het team van Tokai University ingehaald, al jaren de grootste concurrent van het Nuon Solar Team.

Het Nuon Solar Team en de Bridgestone World Solar Challenge in cijfers

  • 38: in totaal nemen 38 teams uit 21 landen deel aan de Bridgestone World Solar Challenge (BWSC). De grootste en sterkst bezette zonnerace ter wereld wordt daarmee beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap zonneracen.
  • 3.000: de zonnewagens racen 3.000 kilometer dwars door Australië, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Zondag 8 oktober start de race, de winnaar komt vermoedelijk donderdag 12 oktober al over de finish.
  • 6+2: het Nuon Solar Team deed acht keer eerder mee aan de BWSC. Zes keer won Nuna de race, twee keer behaalde het team de tweede plaats.
  • 16: het team bestaat dit jaar uit zestien studenten, die uiteenlopende technische studies volgen aan de Technische Universiteit Delft.
  • 3: voor het eerst zijn alle coureurs vrouwen: Emma, Lisanne en Sharon wisselen elkaar af achter het stuur.
  • 9: de Nuna9 is de negende zonnewagen die gebouwd is door het Nuon Solar Team.
  • 03: alle zonnewagens van het Nuon Solar Team dragen het 'rugnummer' 03 of 3. Dit was het startnummer van Nuna1 en is sindsdien het geluksnummer van het team.

Western Sydney Solar Team eindigde de dag op een mooie derde plaats, gevolgd door Solar Team Twente en het team uit België. De belangrijkste vijand van vandaag was de bijna ondragelijke hitte: de temperatuur in Nuna9 liep op tot boven de 50 graden Celsius.

De eerste racedag begon voor het Nuon Solar Team behoorlijk bewolkt, en met drie andere teams in het vizier: België met Punch Two, Japan met Horizon 17 en het Australische team uit Sydney met Unlimited 2.0. "We hadden goede hoop dat we België, Japan en Australië vandaag al konden passeren met ons racemonster Nuna9", zegt Sharon van Luik, die startte als eerste coureur. "Maar je moet het nog wel even doen. En dat was vandaag niet eenvoudig: het verkeer was vrij druk en op sommige stukken stond er ontzettend veel wind. Maar uiteindelijk gingen we erop en erover: Nuna9 ging vandaag als een speer."

Tijdwinst ondanks traagste start

De eerste racedag is de traagste uit de geschiedenis van het Nuon Solar Team – dat dit jaar voor de negende keer meedoet. Dat komt omdat er veel minder zonnecellen op de auto zijn geplaatst, als gevolg van de steeds strengere eisen vanuit de organisatie. Wel is er veel tijdwinst geboekt tijdens de 'control stops'. Coureur Emma Vercoulen – die vandaag als tweede plaatsnam achter het stuur – denkt dat Nuna9 vooral voordeel haalt uit een slimme oplossing die het team heeft bedacht om het paneel snel omhoog te kunnen zetten tijdens de verplichte stops. "We doen dat nu met een handel, waardoor we als coureurs heel snel uit kunnen stappen en het paneel naar de zon richten voor extra energie-inname. Hiermee winnen we veel tijd ten opzichte van de concurrentie." Bij de laatste officiële tijdmeting was het verschil ongeveer acht minuten met de nummer twee, Tokai.

Sudoku's in ondragelijke hitte

De belangrijkste vijand van vandaag was de temperatuur, die in de cockpit opliep tot boven de 50 graden Celsius. Lisanne de Rooij, die als coureur vandaag de dag afsloot: "De hitte is onvoorstelbaar. Het is buiten 39 graden, maar onder de kap is de temperatuur tien tot vijftien graden hoger. En we kunnen niet meer dan twee liter water meenemen in de cockpit. Het is echt afzien tot de volgende control stop." Gelukkig zijn de coureurs van het Nuon Solar Team goed voorbereid op deze temperaturen. Zo trainden ze onder meer in een sauna waar ze taken kregen zoals het oplossen van Sudoku's, om scherp te leren blijven in de hitte.

Topambitie

Het Nuon Solar Team zag verschillende concurrenten terugvallen met technische problemen, waaronder de Belgen en het team van Sydney. Nuna9 kwam de dag zonder problemen door, tot grote tevredenheid van de studenten van de TU Delft. In de aanloop naar de race zorgden problemen met de accu voor flinke vertragingen bij de voorbereidingen, maar het lijkt erop dat het team de auto net op tijd in topconditie heeft gekregen. Het Nuon Solar Team hoopt op donderdag 12 oktober voor de zevende keer als winnaar over de finish in Adelaide te komen. Dat wordt niet eenvoudig nu de concurrentie elk jaar sterker wordt en de verschillen aan de top steeds kleiner. Twee jaar geleden versloeg het Nuon Solar Team concurrent Twente met 8 minuten: een minimaal verschil op een race van 3.000 kilometer.

Bekijk ook

Persberichten
2018-09-29

Nuon Solar Team opnieuw kampioen zonneracen in Zuid-Afrika

Winst ondanks tegenslagen.

Persberichten
Nuna9S
Nuon/Hans-Peter van Velthoven
Persberichten
2018-09-28

Ziekte speelt Nuon Solar Team parten in Zuid-Afrika

Koploperspositie ontnomen na vergissing als gevolg van voedselvergiftiging.

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list