Naar content Naar hoofdnavigatie
 Nuon Solar Team Dag 2
Jorrit Lousberg
Persberichten 9 oktober, 2017

Nuon Solar Team met de schrik vrij bij WK zonneracen

Spanning en schrik voor het Nuon Solar Team tijdens de tweede etappe van de Bridgestone World Solar Challenge. Door pech onderweg moest coureur Sharon een noodstop maken en verloor het team kostbare tijd aan een spoedreparatie. Tijdens de reparatie werd Nuna ook nog eens ingehaald door de nummer twee, Tokai.

Het Nuon Solar Team en de Bridgestone World Solar Challenge in cijfers

 • 38: in totaal nemen 38 teams uit 21 landen deel aan de Bridgestone World Solar Challenge (BWSC). De grootste en sterkst bezette zonnerace ter wereld wordt daarmee beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap zonneracen.
 • 3.000: de zonnewagens racen 3.000 kilometer dwars door Australië, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Zondag 8 oktober start de race, de winnaar komt vermoedelijk donderdag 12 oktober al over de finish.
 • 6+2: het Nuon Solar Team deed acht keer eerder mee aan de BWSC. Zes keer won Nuna de race, twee keer behaalde het team de tweede plaats.
 • 16: het team bestaat dit jaar uit zestien studenten, die uiteenlopende technische studies volgen aan de Technische Universiteit Delft.
 • 3: voor het eerst zijn alle coureurs vrouwen: Emma, Lisanne en Sharon wisselen elkaar af achter het stuur.
 • 9: de Nuna9 is de negende zonnewagen die gebouwd is door het Nuon Solar Team.
 • 03: alle zonnewagens van het Nuon Solar Team dragen het 'rugnummer' 03 of 3. Dit was het startnummer van Nuna1 en is sindsdien het geluksnummer van het team.

Dankzij een snelle reparatie en een prima inhaalactie wist het Nuon Solar Team ondanks de schrik de koppositie nog voor het einde van de dag terug te pakken. De voorsprong is echter minimaal: twee minuten slechts ligt het Nuon Solar Team voor op de Japanners.Het waren spannende momenten voor het Nuon Solar Team vandaag. Na een voorspoedige start op de tweede racedag leek het noodlot toe te slaan na 2,5 uur rijden. "Ik hoorde een klap en voelde dat Nuna onstabiel werd," vertelt coureur Sharon van Luik, die op dat moment in de auto zat. "Ik schrok behoorlijk van de knal, en dacht meteen aan een klapband. Natuurlijk wilde ik het liefst gewoon doorrijden omdat de teams zo dicht op elkaar zitten, maar dat ging niet; ik moest stoppen."

Ingehaald door de Japanners

Zodra Nuna was stilgezet ging de support crew aan de slag met de auto. Het probleem bleek in de wielophanging te zitten, waarvan een onderdeel was afgebroken. De support crew, met onder meer mechanici Jasper Wijkhuizen en Caspar Roth aan boord, wist het probleem binnen tien minuten met een spoedreparatie te verhelpen. Intussen werd Sharon's angst werkelijkheid: het team moest met lede ogen aanzien hoe de Japanse ploeg met Tokai hen voorbij kwam rijden.

Koppositie teruggepakt

Ondanks de schrik en de verzengende hitte in de outback wist Sharon haar focus te hervinden. Met hulp van strategen Stijn Burger en Jasper Hemmes in Mission Control slaagde ze erin de Japanse zonneauto vrij snel weer in te halen en zo de koppositie voor het team terug te pakken. Tot opluchting van het hele team, dat wel met de neus op de feiten werd gedrukt door de gang van zaken, vertelt Teamleider Sander Koot. "Dat je een voorsprong hebt, zegt niet altijd alles, dat blijkt nu wel weer. Nuna blijft een experimenteel voertuig. Je bent nooit zeker van je zaak totdat de finishlijn in zicht is."

Grillige weersomstandigheden

Net als op de eerste racedag, maakte de hitte het de leden van het Nuon Solar Team vandaag erg lastig. Teamlid Sarah Bennink Bolt vertelt: "Het was zo heet vannacht in de tentjes dat het leek alsof we in een sauna lagen. Dus echt lekker geslapen heb ik niet." Ondanks de constant aanwezige hitte, was de zon niet altijd te zien. Dat ging ten koste van de energie-inname door de zonnepanelen, legt Sarah uit. "De weersomstandigheden waren onderweg vrij grillig. Van strakblauw tot luchten met grote witte wolken en zelfs regen. Daardoor konden we minder kilometers maken dan we hadden gehoopt."

Strategie in Mission Control

Omdat de zelfgebouwde auto's in de Bridgestone World Solar Challenge rijden op zonne-energie, is het weer zeer bepalend voor de uitkomst van de race. Omdat de teams meestal een aantal kilometers van elkaar af zitten, kan het zijn dat het ene team veel zon heeft en snelheid kan maken, terwijl het andere team net onder een dikke wolk zit en het met minder energie moet doen. Tijdens de race is de strategie daarom heel belangrijk. De coureur moet vrijwel blind vertrouwen op Mission Control, de auto die achter Nuna rijdt. Mission Control houdt de weersvoorspellingen, het verloop van de race en de status van het zonnepaneel nauwlettend in de gaten en vertelt op basis daarvan wat de ideale snelheid is die de coureur moet aanhouden. Dit maakt de strategie extra belangrijk, aangezien de nummer twee – met een verschil van 2 minuten – het Nuon Solar Team op de hielen zit.

De stand na 1.210 km (control stop Barrow Creek)

Racedag 2 - Maandag 9 oktober

 1. Nuna (Nederland) 15:54:57
 2. Tokai (Japan) + 00:02:40
 3. Twente (Nederland) + 00:23:08
 4. Michigan (USA) + 00:29:06
 5. Punch (België) + 00:57:33
 • Afgelegde kilometers door Nuna op dag 2: 642 kilometer
 • Totaal afgelegde afstand door Nuna na 2 dagen: 1.267 kilometer

Bekijk ook

Persberichten
2018-09-29

Nuon Solar Team opnieuw kampioen zonneracen in Zuid-Afrika

Winst ondanks tegenslagen.

Persberichten
Nuna9S
Nuon/Hans-Peter van Velthoven
Persberichten
2018-09-28

Ziekte speelt Nuon Solar Team parten in Zuid-Afrika

Koploperspositie ontnomen na vergissing als gevolg van voedselvergiftiging.

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list