Naar content Naar hoofdnavigatie
Schuldenproblematiek
Nuon
Persberichten 11 april, 2017

Schuldeisers en Amsterdam sluiten convenant in de strijd tegen schulden

Uit de schulden en uit de psychosociale gezondheidsproblemen dat is het doel van het convenant "Psychosociale Gezondheid en Schulden" dat op 13 april wordt ondertekend door onder andere Nuon.

Schulden en psychosociale gezondheidsproblemen vormen dikwijls een monsterverbond. Om dat verbond te doorbreken, starten schuldeisers en stadsdeel Nieuw-West van de gemeente Amsterdam een pilot. "Dit convenant is uniek. De directe verbinding leggen tussen schulden en psychosociale zorg. Daarmee pakken we de onderliggende problemen aan om tot structurele oplossingen te komen. Dat is wat nodig is voor schuldeiser én schuldenaar. De uitkomsten en resultaten van de pilot in Nieuw-West helpen bij de verdere ontwikkeling van armoedebestrijding in heel Amsterdam, want schulden en armoede zijn vaak synoniemen", aldus portefeuillehouder Erik Bobeldijk.

Aanpakken achterliggende problemen bij schulden- en armoedebestrijding

Schulden leiden dikwijls tot psychosociale gezondheidsklachten en andersom kunnen psychosociale klachten tot schulden leiden. Bovendien hebben mensen met psychosociale gezondheidsproblemen vaker schulden dan gezonde mensen. De tv-serie 'Schuldig' maakte dat maar weer eens duidelijk. Om die relatie te doorbreken en beter inzicht te krijgen in de bestrijding van deze problemen start Nieuw-West een pilot over de relatie tussen gezondheid en schulden. "De stress van geldgebrek zorgt voor aantoonbare psychische problemen. De beste manier om mensen in die situatie te helpen, is ze bij de hand te nemen en te ontzorgen, zodat ze weer op kracht kunnen komen", aldus wethouder Vliegenthart van sociale zaken.

De aanpak

Patiënten met psychosociale gezondheidsklachten hebben meestal ook financiële problemen. Deze patiënten zijn niet zelfredzaam genoeg om zich bij instanties aan te melden die hen kunnen helpen. De pilot heeft tot doel om potentiële gezondheidswinst te boeken bij 25 bewoners met problematische schulden en psychosociale gezondheidsklachten in de wijk Geuzenveld-Slotermeer. De behaalde winst dient de uitval uit het schuldhulpverleningstraject te verkleinen.

Het vervolg van de schuldenaanpak

De lessen uit deze pilot kunnen nieuwe inzichten opleveren, die toepasbaar zijn in de schuldenaanpak in de gemeente Amsterdam en elders. Een van de bestuurlijke doelen van het Verbeterprogramma schuldhulpverlening van wethouder Arjan Vliegenthart is dat (overheids)schuldeisers én bedrijven meer samen optrekken bij het voorkomen, signaleren én vroegtijdig oplossen van schulden.

Vroegsignalering

Nuon gelooft in samenwerking met gemeenten en andere partijen op het gebied van vroegsignalering, om te voorkomen dat mensen verder wegzakken in problematische schulden. "Wat dit project anders maakt dan de huidige samenwerking op gebied van vroegsignalering, is dat het startpunt de psychische gezondheid is: arten pakken signalen op van psychische klachten, veroorzaakt door stress, wat weer veroorzaakt wordt door schulden", licht Anne Korthals Altes toe. "Daarnaast wordt er bij deze pilot wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de (positieve) impact van interventies in het incassoproces op de psychische gezondheid. Wij hopen hier ook van te leren, zodat wij ons eigen incassoproces nog verder kunnen verbeteren, daar waar relevant."

Ondertekening

Het convenant "Psychosociale Gezondheid en Schulden" wordt op 13 april ook ondertekend door Woningstichting Eigen Haard, Ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis, Stichting Waternet, Maatschappelijke Dienstverleningsinstelling SEZO, De Regenboog met Vonk -Maatjes, Gemeente Amsterdam; Afdeling Armoedebestrijding en Stadsdeel Nieuw-West.

Bekijk ook

Achtergronden
2018-12-11

Nuon verandert naam naar Vattenfall: aanpassing logo hoofdkantoor

Op 4 oktober maakten Magnus Hall, CEO van Vattenfall, en Nuon-directeur Peter Smink bekend...

Achtergronden
Ronald Stahli, derde van links, was namens Vattenfall aanwezig om het manifest te ondertekenen. Foto: Foto ID
Vattenfall/Foto ID
Persberichten
2018-11-10

Veel steun van Nederlandse organisaties voor SDG LGBTI Manifest

Donderdag 8 november stond Vattenfall met 14 andere organisaties (samen goed voor 335.000 ...

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list