Amsterdam-Noord van het gas af
Nuon/Jan-Kees Steenman
Persberichten 3 juli, 2017

Van het gas af in Amsterdam-Noord

De tijdelijke gasgestookte warmtecentrales die vierduizend Amsterdamse huishoudens van warmte voorzagen, zijn vandaag, 3 juli 2017, verwijderd. Bewoners in Amsterdam-Noord zijn op het stadswarmtenet aangesloten en worden voorzien van duurzame stadswarmte via AEB Amsterdam. De warmteleiding Noorderwarmte neemt de warmtevoorziening aan huizen in Amsterdam-Noord over.

De overheid heeft bepaald dat in 2050 heel Nederland van het aardgas af moet zijn. Koken, warm water en verwarming van huizen zal dan op andere manieren gebeuren. Amsterdam wil koploper zijn op dit gebied en wil aan de slag met aardgasvrije wijken. Stadswarmte is een van de manieren om woningen milieuvriendelijk te verwarmen, zonder aardgas.

Warmteleiding Noorderwarmte

Via warmtetransportleiding Noorderwarmte van Nuon worden bestaande en toekomstige woningen in Amsterdam-Noord voorzien van schone warmte. Deze warmte is afkomstig uit het verbranden van het afval dat verwerkt wordt bij de afvalcentrale AEB Amsterdam. De verwachting is dat in 2030 in Amsterdam-Noord minstens 20.000 huishoudens zijn aangesloten op dit stadswarmtenetwerk.

Milieuvriendelijk

Het warmtenet levert 70 tot 80 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels. Dit is te vergelijken met 60 voetbalvelden vol met zonnepanelen. Uitbreiding van het warmtenetwerk in Amsterdam is een van de pijlers van 'Duurzaam Amsterdam'. De ambitie is dat in 2040 290.000 woningen in Amsterdam op warmte zullen zijn aangesloten. Het gaat hierbij om nieuwe en bestaande woningen en gebouwen.

Bekijk ook

Vattenfall logo
Angela Oudejans
Persberichten
2018-11-29

Investeringsbesluit Vattenfall voor twee windparken in Nederland

Vattenfall heeft twee investeringsbesluiten genomen voor in totaal 64 miljoen euro voor wi...

Persberichten
Achtergronden
2018-11-26

Carpool-interview met Magnus Hall en Tuomo Hatakka

Een fossielvrije energievoorziening realiseren in één generatie – hoe gaat Vattenfall deze...

Achtergronden

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr