Naar content Naar hoofdnavigatie
Zonnepanelen
Nuon
Persberichten 12 september, 2017

Versnelling energietransitie vraagt om moderner toezicht op netbeheerders

In de regulering van netbeheerders speelt de energietransitie nog geen rol, terwijl de markt staat te springen om een moderne, faciliterende netbeheerder. Dat blijkt uit een rapport dat door onderzoeksbureau Ecorys is opgesteld in opdracht van een aantal energiebedrijven.

In het onderzoek van Ecorys lieten Nuon, Essent, Eneco, Fastned, ENGIE en BudgetEnergie in kaart brengen op welke terreinen betere prestaties van netbeheerders gewenst zijn en hoe dit in de praktijk gebracht kan worden.

Afdwingbare prestatie-eisen

Het helpt de energietransitie wanneer er eenduidige, transparante en afdwingbare prestatie-eisen komen voor netbeheerders. Bijvoorbeeld als het gaat om de snelheid van aansluiten van nieuwe wind- of zonneparken en laadpunten voor elektrische auto's. Of het voorzien van elk huishouden in Nederland van een goedwerkende slimme meter, zodat consumenten inzicht hebben in hun energieverbruik en eigen opwek. Om wind en zonne-energie in te passen, is voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet nodig; inzicht in verwachte congestie op het net maakt het mogelijk dat de markt dit kan voorkomen met opslagdiensten. En waar aardgas vervangen gaat worden, kan de markt duurzame alternatieven aanbieden.

Meer nodig dan vrijblijvend overleg

Allemaal terreinen waarop netbeheerders een cruciale rol spelen in de verduurzaming door consumenten en bedrijven, maar waar niet op wordt beoordeeld in de huidige regulering. Momenteel worden netbeheerders vooral beoordeeld op onderwerpen als storingsminuten. Het rapport gaat in op de manier waarop netbeheerders gestimuleerd kunnen worden, zodat marktpartijen de energietransitie kunnen versnellen. Om tot verandering te komen, is meer nodig dan vrijblijvend overleg. Wanneer de regulering van netbeheerders met heldere spelregels stuurt op prestaties die van belang zijn voor de energietransitie, zal deze ook sneller gaan.

Ecorys adviseert netbeheerders alvast aan de slag te gaan met het bieden van meer inzicht in prestaties en de noodzakelijke verbetering. De Autoriteit Consument en Markt en het ministerie van Economische Zaken kunnen dan aanvullend transparantie- en prestatie-eisen opnemen in bestaande regelgeving en codes.

Doelstellingen Parijs-akkoord

Versnelling van de energietransitie is nodig om de duurzame doelstellingen van het Parijs-akkoord te halen. Daarvoor moet de hele keten, van consument tot energiebedrijf en netbeheerder, goed geregeld zijn. De energieleveranciers zien dit rapport als een belangrijke stap om samen met de netbeheerders tot een plan te komen hoe de taken te verdelen en hoe de transitie te versnellen.

Het rapport van Ecorys is hier te vinden.

Bekijk ook

Persberichten
2018-10-11

Vattenfall maakt vaart met ontwikkeling windparken

Drie windparken op land van Vattenfall hebben onlangs hun definitieve vergunning ontvangen...

Persberichten
Energie besparen
Nuon
Achtergronden
2018-07-12

Energiebesparing telt voor drie

Met meer windparken op zee, nieuwe wijken zonder gasaansluiting en daken vol zonnepanelen,...

Achtergronden

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list