Naar content Naar hoofdnavigatie
Coureurswissel bij control stop Alice Springs
Nuon/Jorrit Lousberg
Persberichten 10 oktober, 2017

Wind mee voor Nuon Solar Team tijdens WK zonneracen

De weergoden waren het Nuon Solar Team gunstig gezind op de derde dag van de Bridgestone World Solar Challenge.

Aanvankelijk leek het slecht weer te worden tijdens de derde racedag van de Bridgestone World Solar Challenge. Strateeg Stijn Burger vreesde dat er zoveel bewolking zou zijn dat de batterij niet goed zou kunnen laden. "Dit viel gelukkig erg mee", vertelt Stijn opgelucht. "De weergoden zijn ons echt goed gezind geweest, na een kwartier trok het helemaal open en konden we gelijk snelheid maken. De rest van de dag hebben we dankzij goede informatie van ons meteo-team de wolken die er waren zo goed mogelijk kunnen vermijden."

Compacte auto: voordeel bij harde wind

Hoewel de felle zon zorgde voor veel energie, werden de weersomstandigheden tijdens de rit steeds lastiger, toen de teams te kampen kregen met harde wind. Maar ook dit leverde het Nuon Solar Team voordeel op: dankzij het compacte design van de auto werd de voorsprong verder uitgebouwd. Aerodynamicus Jasper Alberts vertelt: "Bij het ontwerp van Nuna hebben we bewust gekozen voor een zeer compacte auto. We zijn de kleinste en lichtste auto van allemaal en hebben daarmee ook de minste luchtweerstand. Nu er vandaag zo'n harde wind opstak, merkten we dat we met ons gestroomlijnde racemonster in het voordeel zijn. In combinatie met onze efficiënte zonnecellen heeft dit geleid tot de monstervoorsprong van vandaag." De luchtweerstand van de Nuna9 is vergelijkbaar met de luchtweerstand van een autospiegel.

Roadtrains

De vele passerende roadtrains – vrachtwagencombinaties met soms wel drie trailers – maakten het racen tijdens de derde etappe extra gevaarlijk. Coureur Sharon van Luik vertelt: "Vandaag werd ik voor het eerst zelf ingehaald door zo'n roadtrain. Ik merkte dat ik bijna de berm in werd gedrukt door de zuigende werking, en moest echt mijn best doen om genoeg tegen te sturen. Dat was wel een behoorlijk spannend moment."

Strijd om tweede plaats

Ver achter Nuna is een spannende strijd om de tweede plaats aan de gang. De teams uit Michigan (VS) Tokai (Japan) en Twente (Nederland) zitten elkaar op de hielen. Het team uit Michigan neemt voorlopig de tweede plaats in. Het Nuon Solar Team ligt bijna een uur voor op haar belangrijkste concurrenten, maar laat zich niet gek maken door wat er achter hen gebeurt. “Het gaat er nu om dat wij de focus houden en ons volledig concentreren op onze eigen race en strategie”, glundert teamleider Sander Koot.

Control stops

Ook de control stops zijn een plek waar het Nuon Solar Team door goed teamwork het verschil kan maken, al is dat minder dan voorgaande jaren. Door nieuwe regels mag alleen de coureur nog aan de auto komen. Dat betekent dat zij in haar eentje het paneel omhoog moet zetten. De organisatie heeft parkeervakken uitgetekend waar de coureur de auto exact tussen moet parkeren. De andere teamleden mogen niet binnen het parkeervak komen. In tegenstelling tot voorgaande edities is er dan ook minder bedrijvigheid tijdens de control stop. Dat is vooral jammer voor de plaatselijke toeschouwers, die soms uren rijden om een dagje naar de zonneauto’s te kunnen kijken.

De stand na 1.766 km (control stop Kulgera)

Racedag 3 - dinsdag 10 oktober

  1. Nuna (Nederland) 14:53:06
  2. Michigan (VS) + 00:56:03
  3. Twente (Nederland) + 01:12:16
  4. Tokai (Japan) + 01:22:08
  5. Punch (België) + 01:30:24
  • Afgelegde kilometers door Nuna op dag 3: 647
  • Totaal afgelegde afstand door Nuna na 2 dagen: 1.914 kilometer

Bekijk ook

Achtergronden
2018-11-1

De officiële aftermovie van het winnende Nuon Solar Team in Zuid-Afrika

Eind september deed het Nuon Solar Team met hun zonneauto Nuna mee aan de Sasol Solar Chal...

Achtergronden
Zonnepark Emmeloord
Nuon/Jorrit Lousberg
Persberichten
2018-09-2

Nuon en PowerField sluiten overeenkomst over zonprojecten

Nuon heeft drie projecten overgenomen van PowerField, ontwikkelaar van zonneparken. Nuon w...

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list