Naar content Naar hoofdnavigatie
E-mobility
Nuon
Persberichten 31 mei, 2018

Bedrijven willen in 2030 helft minder CO2-uitstoot zakelijke reizen

Meer dan veertig grote Nederlandse bedrijven, waaronder Philips, Unilever, Nuon en KPN, hebben met elkaar afgesproken om de uitstoot door hun zakelijke reizen in 2030 met de helft terug te brengen. Tijdens een bijeenkomst op donderdagochtend 31 mei hebben de CEO's van de bedrijven de onderhandelaars van het Klimaatakkoord gevraagd hun ideeën over te nemen.

De bedrijven, met gezamenlijk bijna 300.000 werknemers, hebben zich verenigd in de coalitie Anders Reizen. Daarin delen ze kennis en ervaring over het verlagen van de CO2-uitstoot door zakelijk verkeer. Die is nu ruim 13 megaton per jaar, evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens.

Onderzoek

Maatregelen die bedrijven hebben ingevoerd of willen invoeren, zijn door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft getoetst op CO2-reductie en impact. De studie laat zien dat de ambitie om de CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit in 2030 te halveren haalbaar is. De hulp van de overheid is daarbij wel nodig. De maatregelen vereisen grote capaciteitsverhoging in het openbaar vervoer en uitbreiding van fietsinfrastructuur. De meest effectieve maatregelen zijn volgens het onderzoek het overstappen naar elektrische leaseauto’s, het stimuleren van OV-gebruik en het beperken van vliegverkeer. De effecten van de maatregelen kunnen volgens de onderzoekers versterkt worden door ze slim te combineren, door het inzetten van gedragsveranderingscampagnes en door duurzaamheid voortdurend onder de aandacht te brengen.

Anders Reizen

Natuur & Milieu, VNO-NCW, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en NS namen in 2015 het initiatief voor de Anders Reizen-coalitie. Dat gebeurde in aanloop naar de Klimaattop van Parijs. Inmiddels hebben zich meer dan veertig grote bedrijven aangesloten. De bedrijven willen ervoor zorgen dat duurzaam reizen steeds gewoner en makkelijker wordt in Nederland.

Nuon en Anders Reizen

Naast het feit dat Nuon ruim 7.000 laadpunten door heel Nederland in beheer heeft en marktleider is op het gebied van publiek laden, stimuleert het bedrijf ook het gebruik van elektrische voertuigen door de eigen medewerkers. Nuon/Vattenfall wil het totale wagenpark overschakelen op elektrische voertuigen. In Zweden, Nederland en Duitsland worden in een tijdsbestek van 5 jaar meer dan 3.500 personenauto’s en bedrijfsvoertuigen – waarvan 750 in Nederland – vervangen door elektrische alternatieven. Ook beperkt Nuon de CO2-uitstoot van reizen door bijvoorbeeld mobiliteitsbudgetten die het gebruik van openbaar vervoer stimuleren, internationaal vergaderen via video om vliegen te beperken, fietsvergoedingen en streng parkeerbeleid. 

Rapport CE Delft

Een lijst van deelnemende bedrijven en een overzicht van maatregelen staat in het rapport van CE Delft dat hier te downloaden is.

Bekijk ook

Persberichten
2018-10-11

Vattenfall maakt vaart met ontwikkeling windparken

Drie windparken op land van Vattenfall hebben onlangs hun definitieve vergunning ontvangen...

Persberichten
Energie besparen
Nuon
Achtergronden
2018-07-12

Energiebesparing telt voor drie

Met meer windparken op zee, nieuwe wijken zonder gasaansluiting en daken vol zonnepanelen,...

Achtergronden

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list