Naar content Naar hoofdnavigatie
Lancering Nuna9S Beekse Bergen
Nuon/Jan Willem de Venster
Persberichten 24 juli, 2018

Nuon Solar Team onthult ’s werelds slimste zonneauto op ‘Zuid-Afrikaanse’ safari

Het Nuon Solar Team van de TU Delft presenteerde op 24 juli Nuna9S, de nieuwe, intelligente zonneauto die komende september deelneemt aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. In Safaripark Beekse Bergen testte het team een speciaal ontwikkelde eigen radar waarmee de zonnewagen zich aan kan passen aan de zeer verschillende omstandigheden waarmee zij in Zuid-Afrika te maken krijgt. Deze radar werd door Jan Terlouw ingebouwd in de Nuna9S.

Wie Zuid-Afrika zegt, zegt immers niet alleen gebergte en valleien, grasland en woestijn, moderne snelwegen en stoffige, onverharde wegen, maar ook wilde dieren.

Door al deze verschillende condities staat de Nuna9S voor grote uitdagingen. Om die het hoofd te bieden, werkten de studenten afgelopen maanden aan 's werelds slimste zonneauto, Nuna9S. Door een innovatieve radar past de auto zijn rijgedrag aan zijn omgeving aan om zo veilig en duurzaam mogelijk te rijden. Het herkennen van auto's, motorrijders en hellingen is al uitgebreid getest. Ook kan Nuna9S door middel van routedata vooruitkijken naar heuvels op de route en haar vermogen en snelheid daarop aanpassen. Zo kan deze intelligente zonneauto van de TU Delft zo energiezuinig mogelijk door de Zuid-Afrikaanse berglandschappen rijden.

Laatste check

Voordat de studenten van de TU Delft hun innovatie inbouwen in de nieuwste zonneauto Nuna9S, wordt zij eerst zorgvuldig getest op een van hun voorgaande Nuna's.

Als laatste check testten de studenten vandaag in Beekse Bergen hoe hun radar reageert op de dieren die ze in het Afrikaanse land kunnen tegenkomen. Na deze finale test kon dit laatste en belangrijkste onderdeel van Nuna9S worden ingebouwd en is de auto klaar voor vertrek naar Zuid-Afrika.

Jan Terlouw plaatst radar

De bekende oud-politicus, schrijver en ambassadeur van het Nuon Solar Team, Jan Terlouw, bracht speciaal voor de gelegenheid symbolisch de radar in de auto aan en sprak enkele woorden over het belang van duurzaamheid, innovatie en ambities van jongere generaties. Terlouw is fervent pleitbezorger van een duurzame toekomst.

Bekijk ook

Persberichten
2018-09-29

Nuon Solar Team opnieuw kampioen zonneracen in Zuid-Afrika

Winst ondanks tegenslagen.

Persberichten
Nuna9S
Nuon/Hans-Peter van Velthoven
Persberichten
2018-09-28

Ziekte speelt Nuon Solar Team parten in Zuid-Afrika

Koploperspositie ontnomen na vergissing als gevolg van voedselvergiftiging.

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list