Naar content Naar hoofdnavigatie
Nuno Solar Team bij Elfwegentocht 2018
Nuon/Jan-Willem de Venster
Persberichten 17 juli, 2018

Nuon Solar Team voorop bij parade Elfwegentocht in Friesland

Het Nuon Solar Team van de TU Delft nam zaterdag 14 juli deel aan de parade ter afsluiting van de Elfwegentocht, het twee weken durende duurzaamheidsfestijn in Friesland. De parade, tussen Drachten en Leeuwarden, was bedoeld als de grootse optocht van duurzame voertuigen ooit. Het Nuon Solar Team mocht met de Nuna8S voorop rijden.

Recordpoging

De ochtend begon vroeg, op een lege snelweg in het prachtige Friese landschap en met vlakbij – hoe kan het ook anders – talrijke voorbij varende bootjes. Ook die mochten meedoen in de recordpoging, net als overigens een groot aantal fietsers.

Nadat het startsein rond 11 uur klonk, zette de stoet zich in beweging: eerst de ontelbare fietsers, gevolgd door de voertuigen op zonne-energie (zoals Nuna), batterijen, waterstof of blauwe diesel. Einddoel was het circa 15 kilometer verderop gelegen WTC expoterrein in Leeuwarden, naast de Elfstedenhal.

Vlak achter Nuna reed een elektrische Nuon-auto met daarin leden van het Nuon Solar Team die de 'mission control' vormden. Contact met de coureur van Nuna liep via walkie talkies. Vanuit de volgauto werd deze onder meer gewaarschuwd voor inhalende fietsers of motoren, maar bijvoorbeeld ook verzocht de snelheid – steeds rond 12 kilometer per uur, al kan de Nuna harder dan 100 rijden - te verhogen of juist te verlagen.

Elfstedenhal

In het kielzog van de volgauto reed de nieuwe elektrische truck van Nuon met daarin oplaadkastjes voor mobieltjes, maar ook een koffiemachine en inductieplaten. Deze truck moet vooral op festivals worden ingezet.

Langs de route stonden honderden mensen te kijken en foto’s te maken. Soms klonk het “Hé, de Nuna!” als de zonne-auto van het Nuon Solar Team werd herkend.

Eenmaal aangekomen op het expoterrein in Leeuwarden werd de Nuna op een mooie plek vlakbij de entree van de Elfstedenhal neergezet, met daarnaast de truck van Nuon. Algauw verzamelden zich tientallen belangstellenden bij de zonne-auto en waren de Delftse studenten druk bezig allerlei vragen te beantwoorden. Ook diverse media, waaronder de NOS en de Leeuwarder Courant, kwamen een kijkje nemen.

Voor het Nuon Solar Team was de Elfwegentocht een goede gelegenheid om de aandacht te vestigen op Nuna en op de komende Sasol Solar Challenge, 22 tot en met 29 september in Zuid-Afrika.

Het door de organisatie van de Elfwegentocht geambieerde record werd dan weliswaar niet gehaald – daarvoor namen uiteindelijk te weinig voertuigen deel – maar wel was er dankzij de parade veel extra aandacht voor groene technologieën die het pad kunnen effenen naar een fossielvrije toekomst.

Bekijk ook

Persberichten
2018-09-29

Nuon Solar Team opnieuw kampioen zonneracen in Zuid-Afrika

Winst ondanks tegenslagen.

Persberichten
Nuna9S
Nuon/Hans-Peter van Velthoven
Persberichten
2018-09-28

Ziekte speelt Nuon Solar Team parten in Zuid-Afrika

Koploperspositie ontnomen na vergissing als gevolg van voedselvergiftiging.

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list