Naar content Naar hoofdnavigatie
Groot onderhoud Windpark Egmond aan Zee
Nuon/Jorrit Lousberg
Persberichten 19 juli, 2018

Onderhoud op hoog niveau bij windpark op zee

De 36 windmolens van het windpark Egmond aan Zee (eigendom van Nuon en Shell) krijgen deze zomer een flinke opknapbeurt. Aan 80 rotorbladen vindt groot onderhoud plaats. De onderhoudstechnici voeren hun werkzaamheden uit op 44 meter hoogte, hangend boven de zee: een spectaculair gezicht.

De reparaties aan de rotorbladen volgen op de preventieve inspecties van afgelopen zomer. Om de turbines optimaal te laten presteren en storingen en stilstand te voorkomen, is een proactieve onderhoudsstrategie nodig.

De turbines krijgen eenmaal per jaar een onderhoudsbeurt. Daarnaast vinden verschillende andere inspecties plaats: keuring van veiligheidsmiddelen, zoals ladders en brandblussers, bladinspecties en bladreparaties.

Bertram van Zanten, Managing Director NoordzeeWind bij Nuon: "Schade aan de bladen laten we vanaf een bepaald niveau structureel herstellen om de betrouwbaarheid en de efficiency te waarborgen. De zomer is een goede periode om dit soort reparaties uit te voeren, omdat het dan minder waait en rustiger is op zee. Dit maakt veilig en efficiënt werken mogelijk en leidt tot minder productieverlies van de turbines."

Specialistische kennis

Ervaren onderhoudstechnici van het bedrijf Alpha Offshore voeren de omvangrijke onderhoudsklus uit. Zij hebben specialistische kennis over de specifieke turbines van het windpark en zijn speciaal getraind om op grote hoogte te werken. De rotorbladen hebben te lijden onder erosie door wind, regen, zoutaanslag en blikseminslag. Het groot onderhoud bestaat onder andere uit het repareren van kleine scheurtjes, bijwerken van de verflagen en herstel van het onderliggende laminaat, aan zowel voor- als achterzijde van de bladen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind september voltooid.

Over het windpark

Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ) is het eerste Nederlandse windpark dat in de Noordzee in gebruik is genomen (2006). Het park bestaat uit 36 windmolens met ieder een vermogen van 3 MW. De turbines produceren jaarlijks zo’n 370 miljoen kWh elektriciteit, vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 100.000 huishoudens. Voldoende voor bijvoorbeeld alle inwoners in de kop van Noord- Holland. Het windpark ligt 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee.

Het totale park beslaat zo’n 27 km2. Eigenaar is NoordzeeWind, dat voor de ene helft van Nuon is en voor de andere helft van Shell.

Bekijk ook

Vattenfall logo
Angela Oudejans
Persberichten
2018-11-29

Investeringsbesluit Vattenfall voor twee windparken in Nederland

Vattenfall heeft twee investeringsbesluiten genomen voor in totaal 64 miljoen euro voor wi...

Persberichten
Persberichten
2018-10-17

GVB op groen met stroom van Vattenfall

Vanaf 1 januari 2019 is Vattenfall de nieuwe energieleverancier van GVB, het Amsterdamse V...

Persberichten

Beeldbank

Download foto’s in onze beeldbank of via Flickr

Actueel

 

Beeldbank

 

Contact

Download list